Over Druten

Ans.0049Druten is een gemeente in de provincie Gelderland die ten westen van Nijmegen en ten noorden van Oss ligt. De gemeente ligt in het Land van Maas en Waal en bestaat uit de kerkdorpen Druten, Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk. De gemeente heeft in totaal ruim 18.000 inwoners en een oppervlakte van ruim 42 vierkante kilometer. De plaats Druten is binnen gemeente Druten het grootst met bijna 12.000 inwoners.

Het gemeentewapen van Druten bestaat uit twee helften. Een helft is een afbeelding van een gouden leeuw op een zwarte achtergrond van de oud-gemeente Horssen. De andere helft van het wapen is een wit vlak met daarop een groene lijn van de plaats Druten en de kerkdorpen Afferden, Deest en Puiflijk. De groene lijn symboliseert het vruchtbare land dat tussen de witte rivieren ligt.

Flag_of_DrutenDe vlag van de gemeente lijkt veel op het gemeentewapen, maar de leeuw is van de rechterkant naar de linkerkant verplaatst, terwijl het witte vlak met de groene lijn naar de linkerkant is verplaatst. De gemeente omschrijft het linkerdeel van de vlag ook wel als Inter amnes tuta, wat tussen de stromen veilig betekent.

De laatste gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Druten waren in 2010. Tijdens die verkiezingen wist de Dorpslijst Druten de grootste partij van de gemeente Druten te worden en de partij wist in totaal 4 van de 17 zetels te bemachtigen. Het CDA werd de grootste landelijke partij en zij wisten 2 zetels binnen te slepen. De burgemeester van Druten is Luciƫn van Riswijk van het CDA.